Η ζέστη του τζακιού σε… new edition

Τα ενεργειακά τζάκια είναι εδώ για να προσφέρουν ζεστασιά, εξοικονόμηση και υγεία αυτόν τον χειμώνα. Χαρείτε μοναδικές στιγμές και ζεσταθείτε δίπλα στο τζάκι σας με μοναδική οικονομία.

Η ζέστη που προσφέρουν οι ενεργειακές εστίες με οικονομία 50% στη θέρμανση και ταυτόχρονα η ρομαντική ατμόσφαιρα και το σύγχρονο design που προσαρμόζει την κατασκευή τους σε οποιονδήποτε χώρο έχουν καθιερώσει το τζάκι απαραίτητο στοιχείο της σημερινής κατοικίας.
Προσοχή όμως! Αν δεν είμαστε σωστά ενημερωμένοι για ορισμένες βασικές προδιαγραφές που διέπουν την κατασκευή και την λειτουργία τους, από λάτρεις του τζακιού μπορεί να καταλήξουμε απογοητευμένοι από την επιλογή μας. Στις μέρες μας, με τον χειμώνα να γίνεται όλο και πιο ήπιος, η επιλογή ενός καλού ενεργειακού τζακιού γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Το ενεργειακό τζάκι μπορεί να ζεστάνει εύκολα, γρήγορα, ομοιόμορφα, οικονομικά και οικολογικά το χώρο μας. Ένθετο αερόθερμο τζάκι (κασέτα). Ένθετο αερόθερμο τζάκι (κασέτα).

Προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του τζακιού
Αυτό που πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος αγοραστής είναι η λειτουργικότητα του τζακιού, που σχετίζεται τόσο με τη θερμική του απόδοση, όσο και με τον ελκυσμό του, ή όπως λέμε «τράβηγμα». Για να είναι εγγυημένος ο ελκυσμός, σε ένα τζάκι πρέπει να συνυπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις:
α) προκατασκευασμένη εστία και δη ενεργειακή 
β) σωστός αερισμός του χώρου όπου τοποθετείται το τζάκι
γ) σωστή κατασκευή καμινάδας και σωστό αντιανεμικό καπέλο

Παραδοσιακό Τζάκι Παραδοσιακό Τζάκι

α) Η εστία του τζακιού
Το κύριο σώμα του τζακιού, η εστία, έχει πολλές λεπτομέρειες στην κατασκευή της που πρέπει να προσεχθούν. Διαφορετικά, με το παραμικρό λάθος θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του «καπνίσματος». Προς αποφυγήν αυτών των λαθών καλό θα είναι ο υποψήφιος αγοραστής να μην εμπιστευτεί την κατασκευή σε κάποιον τεχνίτη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επιτόπου κατασκευής μπορεί εύκολα να υποπέσει σε κάποιο σφάλμα. Γι’αυτό το λόγο καλό θα ήταν να απευθυνθεί σε εταιρείες που εμπορεύονται προκατασκευασμένα τζάκια μεγάλων εταιρειών. Οι εταιρείες διαθέτουν όχι μόνο πιστοποίηση παραγωγής και οργάνωσης τύπου ISO αλλά και πιστοποίηση από εγκεκριμμένα ινστιτούτα για κάθε μοντέλο ξεχωριστά για την προέλευση των υλικών, τη θερμική απόδοση, τις εκπομπές στο περιβάλλον κ.ά. 
Είναι πολύ σημαντικό στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ένα παραδοσιακό τζάκι έχει θερμική απόδοση (Θ.Α.)10-12% στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ ένα ενεργειακό τζάκι έχει από 45% έως 89%. Τι σημαίνει όμως θερμική απόδοση; Είναι το ποσοστό επί % που θα μας δώσει ως ενέργεια (θέρμανση) από το σύνολο του καυσίμου που θα κάψει σε μια ώρα. 
Επί παραδείγματι, ένα τζάκι το οποίο καίει ξύλα 8 Kg/h, εάν είναι παραδοσιακό θα αποδώσει το 12% (3,84kW), ενώ εάν είναι ενεργειακό θα αποδώσει από 45-89% (14,4 kW – 27,34 kW). Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε αγοράσει 8 Kg ξύλου οξιάς για παράδειγμα τα οποία στοιχίζουν 1,52€ και θα έχουμε παράγει από 3,84 kW έως 27,34 kW, με αντίστοιχο κόστος της 1 kWh= 0,39€ στο παραδοσιακό τζάκι και 1 kWh= 0,056€ στο ενεργειακό τζάκι.

Ένα αερόθερμο ενεργειακό τζάκι μπορεί να θερμάνει οικονομικά και οικολογικά το σπίτι μας.

β) Αερισμός του χώρου
Σε ότι αφορά τον αερισμό του χώρου στον οποίο τοποθετείται το τζάκι, θα πρέπει να κάνουμε μία ανάλυση της λειτουργίας της εστίας για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό το θέμα. Η καύση των ξύλων δεν είναι τίποτε άλλο παρά η χημική αντίδραση:
άνθρακας + οξυγόνο = ενέργεια + μονοξείδιο του άνθρακα + διοξείδιο του άνθρακα + άλλα οξείδια.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η πλήρης καύση 1kg ξύλου (με υγρασία <25%) σε εστίες κλειστού τύπου (με πόρτα) απαιτεί 15m3 αέρα, σε αυτές δε ανοικτού τύπου όπως είναι οι παραδοσιακές χρειάζεται διπλάσια ή και τριπλάσια ποσότητα. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι ένα τζάκι ανοικτού τύπου με άνοιγμα εστίας 75-80cm καταναλώνει σε ξύλα κατά μέσω όρο 10Kg/h άρα χρειάζεται 350-450m3/h, όση δηλαδή ποσότητα οξυγόνου υπάρχει σε ένα σπίτι 120-150m².Αν σκεφθούμε βέβαια ότι οξυγόνο δεν καταναλώνει μόνο το τζάκι αλλά και εμείς, καταλαβαίνουμε ότι η συνολική απαίτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από 350-450m3/h. Αυτό σημαίνει ότι μετά από κάποια ώρα λειτουργίας του τζακιού θα δημιουργηθεί έλλειψη οξυγόνου στον χώρο. Την έλλειψη αυτή θα την αισθανθούμε και εμείς βέβαια ως δυσφορία αλλά και η εστία η οποία για να συνεχίσει την καύση θα αντιδράσει τραβώντας οξυγόνο μέσω της καπνοδόχου, μιας και έρχεται σε επικοινωνία μέσω αυτής με το εξωτερικό περιβάλλον. Τραβώντας όμως τον αέρα προς τα κάτω τραβάει και τα καυσαέρια με αποτέλεσμα η εστία να «καπνίσει» στο δωμάτιο. 
Το πρόβλημα βέβαια αυτό παρουσιαζόταν ανέκαθεν, ακόμα και όταν δεν υπήρχαν καλές μονώσεις, οι πόρτες και τα παράθυρα δεν είχαν τέλεια εφαρμογή και υπήρχε εισροή αέρα, άρα και εν μέρει αερισμός του δωματίου. Πρακτικά, λυνόταν ανοίγοντας κάποιο παράθυρο ή πόρτα για να αερίζεται ο χώρος. Σήμερα όμως που φροντίζουμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη μόνωση και λιγότερη απώλεια θέρμανσης από το χώρο μας, καταλαβαίνουμε πόσο έχει επιδεινωθεί το πρόβλημα αυτό. Για να αποφύγουμε επομένως το φαινόμενο του καπνίσματος το οποίο παρατηρείται στα σημερινά καλά μονωμένα σπίτια κρίνεται απαραίτητη η αναπλήρωση του οξυγόνου που καταναλώνει η εστία για την καύση των ξύλων.
Σήμερα κάποιες εταιρείες και πολλοί τεχνίτες προκατασκευασμένων παραδοσιακών τζακιών διοχετεύουν στον θάλαμο καύσης εξωτερικό αέρα έτσι ώστε να μην χρησιμοποιείται για την καύση μόνο ο αέρας του χώρου. Αυτό βελτιώνει λίγο την κατάσταση αλλά δε λύνει το πρόβλημα του καπνίσματος, διότι έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι το ανοικτό τζάκι παίρνει μόνο το 1/3 του οξυγόνου που χρειάζεται από την εισαγωγή του εξωτερικού αέρα στον θάλαμο της καύσης του και τα άλλα 2/3 από τον εσωτερικό χώρο. Ουσιαστικά αυτός ο τρόπος παρατείνει χρονικά την σωστή λειτουργία του τζακιού και αντί να «καπνίσει» για παράδειγμα στην μια ώρα θα καπνίσει στα 90 λεπτά. Δεν μπορεί λοιπόν να εξαλείψει το πρόβλημα του καπνίσματος γιατί δεν μπορεί να αναπληρώσει το οξυγόνο του δωματίου που ούτως ή άλλως θα χρησιμοποιηθεί για την καύση. Πρέπει, ακόμη, να ληφθεί υπόψη πως η διοχέτευση μεγάλης ποσότητας εξωτερικού αέρα στον θάλαμο καύσης, αυξάνει κατά πολύ και την κατανάλωση ξύλων. 
Ο μόνος τρόπος να αναπληρώνεται ο αέρας του δωματίου που χρησιμοποιείται για την καύση των ξύλων είναι το τζάκι να είναι ενεργειακό.

tzakia04

γ) Προσοχή στην καμινάδα
Η κατασκευή της σωστής καμινάδας είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στην καλή λειτουργία του τζακιού. Πρέπει να γίνει η σωστή μελέτη της διατομής της καπνοδόχου σε συνάρτηση με τον τύπο της εστίας, έτσι ώστε να έχουμε την εγγύηση ελκυσμού με την μεγαλύτερη δυνατή θερμική απόδοση της εστίας. Η καμινάδα πρέπει να έχει επίσης το σωστό ύψος (το λιγότερο 4m από την εστία) και πρέπει να είναι μονωμένη έτσι ώστε να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία των καυσαερίων. Το εσωτερικό τοίχωμα του καπναγωγού πρέπει να είναι από μέταλλο ΙΝΟΧ 316 L και πάχους 6/10 mm. Τέλος, η επιλογή ενός καλού αντιανεμικού καπέλου είναι απαραίτητη, ώστε να προστατεύει την καμινάδα από πλάγιους ανέμους και καθοδικά ρεύματα, τα οποία λόγω της μεγάλης ταχύτητας τους δεν θα επέτρεπαν στα καυσαέρια να εξέλθουν, οδηγώντας τα προς τα κάτω με αποτέλεσμα το τζάκι πάλι να καπνίσει.

tzakia01

Το ενεργειακό τζάκι
Τα ενεργειακά τζάκια ξύλου εκμεταλλεύονται τη θερμική ενέργεια που δημιουργείται από την χημική αντίδραση της καύσης των ξύλων στο θάλαμο της καύσης και διά της μεταφοράς την μεταδίδουν σε συγκεκριμένους ειδικούς θαλάμους της κατασκευής. Στους θαλάμους αυτούς κυκλοφορούν ρευστά (αέρας ή νερό) τα οποία θερμαίνονται από αυτή τη μεταφορά της θερμότητας. Γι’ αυτό τα ενεργειακά τζάκια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
– τα αερόθερμα, τα οποία ζεσταίνουν αέρα και 
– τα καλοριφέρ, τα οποία ζεσταίνουν νερό.
– Στα αερόθερμα τζάκια ο αέρας μεταφέρεται με ελεύθερη φυσική ροή ή με βεβιασμένη μέσω ηλεκτρικού ανεμιστήρα. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε με ειδικά κανάλια να τον μεταφέρουμε μέχρι και 15μ μακριά και να ζεστάνουμε όλο το σπίτι. 
Μια ειδική κατηγορία αερόθερμων τζακιών είναι τα ένθετα (κασέτες), μέσω των οποίων -λόγω της ειδικής κατασκευής τους- μπορούμε να μετατρέψουμε αυθημερόν και χωρίς μερεμέτια ένα παραδοσιακό τζάκι σε ενεργειακό και να ζεστάνουμε οικονομικά και οικολογικά το σπίτι μας. 
– Το τζάκι καλοριφέρ επιτυγχάνει ό,τι και το αερόθερμο, δηλαδή τον αερισμό του χώρου. Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι ζεσταίνει το χώρο με την κυκλοφορία ζεστού νερού στα σώματα του καλοριφέρ, λειτουργεί δηλαδή όπως ένας λέβητας. Με το ζεστό νερό που παράγει μπορούμε να ζεστάνουμε ομοιόμορφα όλο το σπίτι μας μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, ενώ ζεσταίνει επίσης και το boiler για να έχουμε ζεστό νερό χρήσης. Μπορεί να συνδεθεί παράλληλα με καυστήρα πετρελαίου ή αερίου. 
Όσον αφορά τα αερόθερμα τζάκια, υπάρχουν διάφοροι τύποι ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε αγοραστή:
– ανοιχτού τύπου, χωρίς πόρτα, με θερμική απόδοση περίπου 40-45%, 
– κλειστού τύπου, με πόρτα, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη του 70% -80%
– νέας γενιάς οικολογικά αερόθερμα τζάκια κλειστού τύπου με θερμική απόδοση πάνω από 80%-89%.
Όσον αναφορά τα οικολογικά μοντέλα εκτός από την πρωτογενή καύση την οποία έχουμε σε όλες τις εστίες, έχουμε επιπλέον την δευτερεύουσα καύση ή μετάκαυση, η οποία επιτυγχάνεται με την εισαγωγή οξυγόνου στο άνω μέρος του θαλάμου της καύσης πριν την έξοδο των καυσαερίων στον κώνο της εστίας. Δημιουργείται έτσι μια δεύτερη χημική αντίδραση (CO+½O2 = CO2 + Ενέργεια) με αποτέλεσμα μέρος του μονοξειδίου του άνθρακα που δεν έχει καεί στην πρωτογενή καύση να καίγεται στην δευτερεύουσα, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη θερμική απόδοση (80% έως 89%) και καθαρότερο καυσαέριο με λιγότερη εκπομπή μονοξειδίου του άνθρακα προς το περιβάλλον (γι’ αυτό και η σειρά αυτή λέγεται οικολογική).

Το τζάκι καλοριφέρ ή υδραυλικό ζεσταίνει τον χώρο με την κυκλοφορία ζεστού νερού στα σώματα του καλοριφέρ. Το τζάκι

καλοριφέρ ή υδραυλικό ζεσταίνει τον χώρο με την κυκλοφορία ζεστού νερού στα σώματα του καλοριφέρ.

Τα πλεονεκτήματα του αερόθερμου τζακιού 
Υπάρχουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την απόφαση του υποψήφιου αγοραστή. 
+ Ο εξωτερικός αέρας αναπληρώνει όχι μόνο τον αέρα που χρειάζεται η εστία για την καύση (επομένως εγγυάται και τον σωστό ελκυσμό του τζακιού) αλλά και αυτόν που καταναλώνουμε εμείς στον χώρο. Έτσι με φυσικό τρόπο έχουμε ένα συνεχή αερισμό του χώρου, μόνο που αντί να αερίζουμε το σπίτι με ψυχρό αέρα ανοίγοντας κάποιο παράθυρο και κατεβάζοντας την εσωτερική θερμοκρασία, το αερίζουμε με ζεστό, επιτυγχάνοντας ιδανικές συνθήκες παραμονής στο σπίτι.
+ Παρέχει συνεχώς ζεστό αέρα πραγματοποιώντας πραγματική και ομοιόμορφη θέρμανση σε όλο τον χώρο, σε αντίθεση με το παραδοσιακό ανοιχτό τζάκι που δεν καταφέρνει να ζεστάνει πέρα από τον χώρο γύρω του σε ακτίνα 3-4 μέτρων λόγω της χαμηλής θερμικής του απόδοσης που φθάνει max 12%. 
+ Ανάλογα με την ποσότητα και τη θερμοκρασία του αέρα που αποδίδει στο χώρο ζεσταίνει από 90-450m3. Η παρουσία πόρτας αυξάνει την θερμική του απόδοση στο 70-89% (από το 40-45% στις αερόθερμες εστίες ανοικτού τύπου) γιατί ο ζεστός αέρας βγαίνει σε υψηλότερη θερμοκρασία. Επίσης, μειώνει την κατανάλωση ξύλων κατά 50% λόγω της ελεγχόμενης καύσης που πραγματοποιείται μέσω ειδικού μηχανισμού.
+ Δυνατότητα τοποθέτησης ειδικού ventilater το οποίο μας επιτρέπει να μεταφέρουμε τον θερμό αέρα και σε άλλα δωμάτια σε απόσταση έως 15 μέτρα από την εστία. Η ύπαρξη του ventilater δεν αυξάνει σε καμία περίπτωση την θερμική απόδοση του τζακιού, απλά βοηθάει στο να ζεσταθεί ο χώρος πιο γρήγορα. 

Το ξύλο που χρησιμοποιούμε ως καύσιμο πρέπει να έχει την κατάλληλη υγρασία και να μην έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία. Το ξύλο που χρησιμοποιούμε ως καύσιμο πρέπει να έχει την κατάλληλη υγρασία και να μην έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό και κυρίως στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αρχές εμφανίζονται ιδιαίτερα αυστηρές όσον αφορά τις εκπομπές αερίων που πραγματοποιεί ο κάθε ιδιώτης. Η τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποιεί ετήσιες καταγραφές των συστημάτων θέρμανσης που βρίσκονται σε κάθε κτίριο (σπίτι, επιχειρήσεις, βιομηχανίες) και των εκπομπών τους και τα ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν κάποιος ιδιώτης αποδειχθεί ότι εκπέμπει περισσότερα από το επιτρεπόμενο όριο αέρια για τη θέρμανσή του, θα καταγραφεί και θα επανεξεταστεί σε ένα μήνα, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για τη μείωση των εκπομπών. Σε περίπτωση που βρεθεί ξανά «παράνομος», το πρόστιμο που θα του επιβληθεί ανέρχεται σε υπέρογκα ποσά, ενώ εάν συνεχίσει να μην συμμορφώνεται, η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν το δικαίωμα να τον υποχρεώσουν να «σφραγίσει» το σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιεί.

Προσοχή στο καύσιμο
Το καύσιμο που χρησιμοποιούμε είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την θερμική απόδοση του τζακιού, τις εκπομπές CO2 και μικροσωματιδίων προς το περιβάλλον αλλά και για τις συνθήκες υγιεινής μέσα στο χώρο μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η καύση γίνεται μέσα στο σπίτι μας και ό,τι δημιουργείται από την καύση μένει μέσα και το αναπνέουμε. Το ξύλο ως καύσιμο πρέπει να είναι καθαρό ξύλο του δάσους και όχι επεξεργασμένο βιομηχανικά με βερνίκια και άλλα χημικά, ενώ η υγρασία του δεν πρέπει να ξεπερνά το 15%. Η θερμογόνος ισχύς ενός καλού ξύλου όπως η οξιά με υγρασία <15% είναι 3500 Kcal/Kg ή 4,07 KW/Kg.

tzakia03

 

Πηγή: 4green.gr

«Weaving a Home» :Η ανακάλυψη που θα αλλάξει τα δεδομένα σε ολόκληρο τον κόσμο

6 

Η ανακάλυψή της είναι μια αναπτυσσόμενη σκηνή που ονομάζεται«Weaving a Home» και στόχος της είναι να ανακουφίσει τους πρόσφυγες ώστε να είναι πάλι μαζί.

2Εκτός από το γεγονός πως αποτελεί καταφύγιο, η σκηνή μπορεί να συλλέξει νερό, να αποθηκεύσει ηλιακή ενέργεια, να παρέχει ηλεκτρισμό, τρεχούμενο νερό και αποθήκη.

3Το νερό της βροχής συλλέγεται από τη κορυφή της σκηνής και φιλτράρεται στις πλευρές της. Οι άνθρωποι που μένουν σε αυτή μπορούν να κάνουν ντουζ χρησιμοποιώντας το νερό που συλλέχθηκε με μια μέθοδο που ονομάζεται thermosiphoning.

4

Οι κάτοικοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια που μεταφέρεται από το ύφασμα της σκηνής σε μια μπαταρία.

5Εμπνευσμένο από υλικά που υπάρχουν στη φύση και τις παραδοσιακές κοινωνικές δραστηριότητες η σκηνή έχει επιφάνεια δύο στρωμάτων και εξυπηρετεί δύο σκοπούς. Επιτρέπει στο δροσερό αέρα να εισέλθει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενώ τον κρατά μακριά τους χειμερινούς μήνες.

2494«Το «Weaving a Home» επανεξετάζει την ιδέα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της σκηνής-καταφυγίων με τη δημιουργία ενός τεχνικού, δομικού υλικού που επεκτείνεται και συρικνόνεται για να είναι ευκίνητο καθώς παρέχει ανέσεις ενός συμβατικού σπιτιού όπως θέρμανση, ηλεκτρισμός, νερό, αποθηκευτικός χώρος και άλλα.» Έγραψε στην ιστοσελίδα της η Abeer Seikaly.

7

Η σκηνή μπορεί επίσης να μετατρέψει την ηλιακή ενέργεια σε θέρμανση και να συλλέξει νερό χάρης στο ύφασμά της.

Η σκηνή διαθέτει δικό της σύστημα συλλογής νερού που το κατευθύνει στα σημεία αποθήκευσης. Η διπλή επιφάνεια επιτρέπει στον κρύο αέρα να εισέλθει το καλοκαίρι ενώ τον κρατά μακριά τον χειμώνα.

Αυτή η καταπληκτική εφεύρεση επιτρέπει στους πρόσφυγες να εγκατασταθούν σε μια νέα γη.

8

Για αυτό τον λόγο η σκηνή αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που ονομάζεται Weaving a Home.

Αυτό επιτρέπει στους πρόσφυγες να είναι πάλι μαζί και να εγκατασταθούν από ένα καταφύγιο σε ένα πραγματικό σπίτι.

Πηγή: ProNews.gr

Οι δουλειές της άνοιξης: 7+1 λύσεις για μείωση εξόδων

8 ενέργειες με πολλαπλά οφέλη μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτή την εποχή του χρόνου, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού και την ανανέωση του περιβάλλοντος που ζούμε.

 

«Την άνοιξη, στο τέλος της μέρας, θα πρέπει να μυρίζεις βρωμιά», αναφέρει ένα διάσημο γνωμικό, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο, το γεγονός ότι η άνοιξη αποτελεί την κατάλληλη εποχή για την πραγματοποίηση εργασιών που σχετίζονται με το σπίτι. Μικρές και απλές, αλλά και πιο δύσκολες και ακριβές εργασίες, μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτή την εποχή του χρόνου, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού, την ανανέωση του περιβάλλοντος που ζούμε και της διάθεσής μας.

 

1. Καθαρισμός ηλιακών πάνελ

Είτε πρόκειται για ηλιακούς θερμοσίφωνες, είτε για φωτοβολταϊκά πάνελ, ένας απλός καθαρισμός/ πλύσιμο μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την απόδοση των συστημάτων. Με το απλό πλύσιμο του απομακρύνονται σκόνες και λάσπες που μπορεί να έχουν επικολληθεί πλέον στα πάνελ με την βοήθεια της βροχής. 

Για την μεγιστοποίηση της απόδοσης τους η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με το κόστος να είναι μηδαμινό.

 

kauarismos filtron2. Καθαρισμός φίλτρων κλιματιστικών

Με την αλλαγή της λειτουργίας των κλιματιστικών από την θέρμανση στην ψύξη είναι η κατάλληλη περίοδος για τον καθαρισμό των φίλτρων τους. Η διαδικασία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τον τύπο του φίλτρου. 

Με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται από τα φίλτρα δυνητικά παθογόνοι μικροοργανισμού, αλλά μειώνεται και η κατανάλωση του κλιματιστικού, καθώς ένα «μπουκωμένο» φίλτρο απαιτεί περισσότερη ενέργεια για τη λειτουργία του κλιματιστικού. 

Ο καθαρισμός των συμβατικών φίλτρων, εκτός από πλύσιμο με άφθονο νερό, μπορεί να γίνει και με ειδικά οικολογικά χημικά που σκοπό έχουν την απενεργοποίηση βακτηρίων και ιών, αλλά και την απομάκρυνση της σκόνης και του καπνού. Και σε αυτή την περίπτωση το κόστος είναι μικρό και περιορίζεται στο κόστος του ειδικού χημικού καθαρισμού των φίλτρων. Επίσης δεν ξεχνάμε το προγραμματισμένο μηχανολογικό service του κλιματιστικού μας.

 

antikatastash lamptirvn]3. Αντικατάσταση λαμπτήρων

Η αντικατάσταση λαμπτήρων με άλλους υψηλότερης ενεργειακής κατηγορίας, όπως οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ή οι λαμπτήρες LED, μπορεί να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, ανανέωση χώρου, ή και διάφορα εφέ φωτισμού, μέσω των νέων τεχνολογιών. 

Το κόστος και η εργασία που απαιτείται είναι μικρή, και εξαρτάται από την ποιότητα των λαμπτήρων.

 

anemistiresorofis4. Ανεμιστήρες οροφής

Εάν και έχουν μικρό κόστος, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην επίτευξη θερμικής άνεσης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Κατά την λειτουργία τους διευκολύνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στο χώρο και κατά συνέπεια προσφέρουν στον χρήστη το αίσθημα της δροσιάς. 

Είναι πολύ οικονομικότεροι από  άλλες μεθόδους δροσισμού και κλιματισμού, τόσο στην απόκτηση τους, όσο και στη λειτουργία τους.

 

egkatastash skiastron5. Εγκατάσταση σκιάστρων

Ένα από τα μέτρα τα οποία μπορεί να επιφέρουν  σημαντική μείωση στα ηλιακά φορτία του σπιτιού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι οι τέντες και πέργκολες. 

Παρότι το κόστος τους είναι μικρό, σε σύγκριση με άλλα μέτρα, όπως η θερμομόνωση, το αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν είναι μεγάλα. 

Ανάλογα με τον προσανατολισμό που έχουν, συμβάλουν τόσο στην θερμική άνεση, όσο και στην οπτική άνεση, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα θάμπωσης από την υπερβολική φωτεινότητα, αλλά και την γωνία πρόσπτωσης της ηλιακής ακτινοβολίας. Το κόστος τους εξαρτάται από το είδος σκιάστρων, καθώς υπάρχουν οικονομικές (τέντες), αλλά και πιο ακριβές και αποτελεσματικές λύσεις (κινητά σκίαστρα, πέργκολες κ.α.)

 

vapsimo6. Βάψιμο

Το βάψιμο είτε αυτό πρόκειται για εσωτερικό χώρο είτε για το εξωτερικό του κτιρίου μπορεί να επιφέρει βελτίωση στην ενεργειακή κατάσταση του κτιρίου, αλλά και σημαντική ανανέωση στους χώρους που καθημερινά κατοικούμε, βελτιώνοντας την διάθεσή μας. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην αγορά χρώματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ως επιπλέον στρώμα θερμομόνωσης. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα χρώματα εξωτερικών χώρων, γνωστά και ως ψυχρά χρώματα ή θερμομονωτικά, έχουν πολύ μεγαλύτερο συντελεστή εκπομπής και αντανακλαστικότατα σε σχέση με ένα απλό λευκό επίχρισμα. 

Κοστολογούνται περίπου 20-30% πιο ακριβά από τα συμβατικά χρώματα, ενώ η θερμική αντίσταση ανά μονάδα πάχους τους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των συμβατικών θερμομονώσεων. Παρόλα αυτά δεν μπορούν να συνεισφέρουν όσο η συμβατική θερμομόνωση λόγω του πολύ μικρού πάχους στρώματος που έχουν.

Τα χρώματα εσωτερικών χώρων έχουν την ιδιαιτερότητα ότι είναι οικολογικά, χωρίς πτητικές ενώσεις. Οικολογικά είναι τα χρώματα που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη την διάρκεια ζωής τους, από τη διαδικασία παραγωγής μέχρι τη χρήση και εφαρμογή τους, αλλά και την τελική διάθεση στο περιβάλλον.

 

allagikoufomatwn7. Αλλαγή κουφωμάτων/υαλοπινάκων

Πολύ λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την αλλαγή των κουφωμάτων στα σπίτια. Με την αλλαγή των κουφωμάτων ουσιαστικά μειώνονται οι απώλειες του σπιτιού. Η χρήση θερμομονωτικών κουφωμάτων αλουμινίου εγγυάται την ενεργειακή θωράκιση ενός κτιρίου με αποτέλεσμα:

– Την εξοικονόμηση σημαντικών, όχι μόνο ενεργειακών αλλά και οικονομικών, πόρων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε βάθος χρόνου, από τη δραστική μείωση των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου

– Τη δραστική μείωση της εκπομπής ρύπων του κτιρίου μέσω της σημαντικής βελτίωσης της ενεργειακής του αποδοτικότητας (μείωση του συνολικού συντελεστή μεταφοράς θερμότητας μέσω του κουφώματος και συνεπακόλουθη μειωμένη ανάγκη λειτουργίας συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης)

Τα τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των κουφωμάτων εκφράζονται με δείκτες που περιγράφουν την συμπεριφορά τους σε συγκεκριμένες απαιτήσεις. Μία από τις ιδιότητες που θα πρέπει να ταυτοποιείται είναι ο Συντελεστής Μετάδοσης της Θερμότητας Uw (W/m2K).

Ο Συντελεστής Μετάδοσης Θερμότητας Uw των παραθύρων εξαρτάται από:

– Τις διαστάσεις και την αναλογία των επιφανειών (προφίλ, τζάμια κλπ)

– Τον συντελεστή μετάδοσης θερμότητας του κέντρου του συστήματος των τζαμιών (Ug)

– Τον γραμμικό συντελεστή μετάδοσης θερμότητας (Ψg) μεταξύ του συστήματος των τζαμιών και των προφίλ.

– Τον συντελεστή μετάδοσης θερμότητας των προφίλ (Uf)

Ο συντελεστής Ug εξαρτάται από τον αριθμό και το είδος των τζαμιών (με ή χωρίς ανακλαστικές επιφάνειες), το διάκενο μεταξύ των τζαμιών και το πληρωτικό υλικό (αέρας, αέριο, μείγμα). 

Με την εφαρμογή της οδηγίας για την θερμική απόδοση των κτιρίων άρχισαν να χρησιμοποιούνται (ενεργειακά) τζάμια με ειδικές επικαλύψεις που ανακλούν την θερμότητα (Low Ε-glass). 

Τα τζάμια αυτά είναι διπλά, όπου η μια επιφάνεια φέρει ειδική επικάλυψη με μεγάλη θερμική ανακλαστικότητα. Επί πλέον, το πληρωτικό υλικό στο διάκενο των τζαμιών μπορεί να είναι αέριο χαμηλής μετάδοσης θερμότητας. Ένα τέτοιο σύστημα τζαμιών επιτυγχάνει συντελεστή μετάδοσης θερμότητας (Ug) περίπου 1,2 W/m2K. (Ο συντελεστής αυτός μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο.) 

Με την χρήση τριπλού τζαμιού με ειδικές ανακλαστικές επικαλύψεις και τη χρήση αερίου με χαμηλή ειδική αγωγιμότητα για την πλήρωση του διακένου μπορεί να επιτευχθούν συντελεστές ως 0,5 W/m2K. 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλέγεται το σύστημα τζαμιών που επιφέρει το άριστο ενεργειακό αποτέλεσμα σε σχέση και με το κόστος.

Από την παραπάνω ανάλυση συμπεράνουμε ότι οι υαλοπίνακες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για  την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, ενώ η αντικατάσταση τους είναι πιο οικονομική λύση από την αντικατάσταση κουφωμάτων. 

Το ενεργειακό αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν είναι μεγαλύτερο και από αυτό της αλλαγής κουφωμάτων και γι αυτό το λόγο προτείνεται, αν τα υπάρχοντα κουφώματα είναι συμβατά με την προσθήκη διπλών ή τριπλών τζαμιών, για την μείωση του κόστους να γίνεται αλλαγή των τζαμιών με αντίστοιχα ενεργειακά. 

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφοροι τύποι κουφωμάτων:

• Ανοιγόμενα συστήματα

• Πτυσσόμενα συστήματα

• Συρόμενα συστήματα

• Ανασυρόμενα συστήματα

Αυτά που έχουν τις μικρότερες απώλειες και προτείνονται, για την περίπτωση που  τεχνικά μπορεί να γίνει επιλογή, είναι τα ανοιγόμενα.

Το κόστος είτε για την αλλαγή υαλοπινάκων είτε για την ολοκληρωτική αλλαγή και των κουφωμάτων με σύγχρονα θερμομονωτικά είναι σημαντική επένδυση με μεγάλα οικονομικά και ενεργειακά οφέλη.

 

Anoiksi_tx30_128. Θερμομόνωση

Για την πλήρη ενεργειακή θωράκιση ενός κτιρίου, μια καλή θερμομόνωση αποτελεί το βασικό μέτρο. Ανάλογα με την έτος κατασκευής ενός κτιρίου, υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει κάποιο είδος μόνωσης του, από την εσωτερική μόνωση, την μόνωση στον πυρήνα μεταξύ τούβλων, αλλά και την εξωτερική μόνωση. 

Σε παλαιότερα κτίρια δεν υπήρχε η απαίτηση από την νομοθεσία να υπάρχει κάποια μόνωση, και για αυτό ανάλογα και με την παλαιότητα, μπορεί ένα κτίριο να είναι τελείως αμόνωτο.

Για νέα κτίρια απαιτείται πλέον από τον οικοδομικό κανονισμό να είναι καλά μονωμένα, ανάλογα και με την περιοχή στην οποία βρίσκονται, ενώ για παλαιότερα κτίσματα μπορεί να γίνει προσθήκη επιπλέον μόνωσης στο εξωτερικό. 

Μια τέτοιου είδους παρέμβασή, αν και σχετικά δαπανηρή, έχει μεγάλα οφέλη τόσο στη ν θερμική άνεση, όσο και στην ποιότητα ζωής μέσα στο κτίριο. 

Με την προθήκη θερμομόνωσης τα οικονομικά οφέλη είναι πολύ μεγάλα, ιδιαίτερα όσο αφορά το κόστος θέρμανσης και δροσισμού κλιματισμού του κτιρίου.

Τα θερμομονωτικά υλικά οφείλουν τη μονωτική τους ιδιότητα, κατά κύριο λόγο, στην ύπαρξη σε αυτά μεγάλου αριθμού πολύ μικρών πόρων που περιέχουν παγιδευμένο αέρα. Ο ακίνητος αέρας παρουσιάζει τη μικρότερη γνωστή τιμή θερμικής αγωγιμότητας. Η παρουσία σημαντικού αριθμού κυψελίδων αέρα στο εσωτερικό ενός υλικού έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μικρού φαινόμενου βάρους, που είναι ένα δεύτερο κοινό χαρακτηριστικό των θερμομονωτικών υλικών.

Anoiksi_tx30_11Μονωτικά υλικά και πλεονεκτήματα εξωτερική μόνωσης

Τα μονωτικά υλικά χαρακτηρίζονται ως:

1. Ανόργανα ή οργανικά, ανάλογα με την προέλευση και τη σύσταση τους.

2. Φυσικής προέλευσης ή τεχνητά, ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας που υφίστανται πριν διατεθούν για κατανάλωση.

3. Ανοικτών ή κλειστών κυψελών  ή πόρων αέρα

4. Μεγάλου ή μικρού φαινόμενου 

βάρους.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την μόνωση των τοίχων είναι η διογκωμένη πολυστερίνη, η εξηλασμένη πολυστερίνη, η πολυουρεθάνη, ο υαλοβάμβακας/ πετροβάμβακας κ.α, αλλά και πιο σύνθετα υλικά τα οποία υπόσχονται καλύτερη θερμική αντίσταση, όπως οι κόκκοι πολυεστερίνης που περιέχουν γραφίτη. Ανάλογα με το υλικό η θερμική αγωγιμότητα τους κυμαίνεται από 0,045-0,02 W/(mK).

Τα πλεονεκτήματα της προσθήκης εξωτερικής μόνωσης είναι τα εξής:

– Ο χώρος διατηρεί τη θερμότητα/δροσιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά την διακοπή της θέρμανσης/ψύξης

– Δεν εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του κτιρίου και δεν μειώνονται οι ωφέλιμοι χώροι κατά την τοποθέτηση της

– Εξασφαλίζεται η ολική κάλυψη του κτιρίου, ακόμα και των θερμογεφυρών, όπως στις πλάκες, τα δοκάρια και τις κολώνες.

– Αποτελεί στρώμα προστασίας της τοιχοποιίας

– Μειώνει στο ελάχιστο τον κίνδυνο εμφάνισης υγρασίας

Στην αγορά υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις εξωτερικής θερμομόνωσης, τοποθετούνται εύκολα, ενώ το κόστος τους είναι ανάλογο του υλικού και των χαρακτηριστικών του που χρησιμοποιούνται.

Επιπλέον η μόνωση της ταράτσας είναι πολύ σημαντική και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπεται. 

Μπορεί να γίνει σχετικά οικονομικά, χρησιμοποιώντας σύνθετα μονωτικά υλικά (έτοιμα πλακίδια με μόνωση), ενώ οι απώλειες σε αυτή την περίπτωση μειώνονται σημαντικά και πάντα μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη ειδικών.

 

Πηγή: 4green.gr

8 συμβουλές για σωστή μόνωση

Τα νέα δεδομένα στην αγορά των μονώσεων τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργήσει αρκετές ευκαιρίες για κάθε καταναλωτή που θέλει να βελτιώσει το σπίτι του, ειδικά δε όσον αφορά το σχετικό κόστος

 

Από την άλλη μεριά όμως, έχει δημιουργήσει και μία σειρά από «παγίδες» που θα πρέπει να γνωρίζει για να αποφύγει, ώστε να μην αποτελέσει «θύμα» κακών εργασιών.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις της, προκάλεσε και μια κινητικότητα στην προσφορά εργασίας. Πολλά επαγγέλματα και εν προκειμένω από τον κλάδο των κατασκευών ή της οικοδομής ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς καμία εργασία ή προοπτική  να εργαστούν για πολλούς μήνες ή και  χρόνια. Monosi_tx31_2

Όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονταν με την κατασκευή καθαυτή και όχι και με την επισκευή, βρέθηκαν εκτός αγοράς καθώς η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών κυριολεκτικά πάγωσε.

Οι απασχολούμενοι συνεπώς με αυτά τα επαγγέλματα (μπετατζήδες, σοβατζήδες, χτίστες μαρμαράδες κ.ά.) αναγκαστικά οι περισσότεροι μετακινήθηκαν κυρίως σε άλλα επαγγέλματα της οικοδομής  που σχετίζονταν με την επισκευή και  την ανακαίνιση- το μόνο κλάδο της οικοδομής που συνεχίζει να εμφανίζει κάποια δραστηριότητα. 

Η δραστηριότητα αυτή μάλιστα στηρίχτηκε σε σημαντικό βαθμό σε προγράμματα όπως το «Εξοικονόμηση κατ οίκον»  που συνδέονται με την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων, κυρίως εκείνων τα οποία κατασκευάστηκαν πριν το 1990. Ένα μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών εργατοτεχνιτών επίσης μετακινήθηκε είτε στις χώρες προέλευσής τους, είτε σε άλλες πιο δυναμικές οικονομίες από τη δική μας.

 

Η μετακίνηση εργατοτεχνιτών είχε τα εξής αποτελέσματα:

α. Προκάλεσε πληθωρισμό στην προσφορά υπηρεσιών στον χώρο της οικοδομής και κυρίως εκείνων που συνδέονται με την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Ένας σημαντικός αριθμός συνεπώς εργατοτεχνιτών μεταπήδησε στο χώρο της μόνωσης. Η μόνωση ως γνωστόν συνδέεται με την προστασία όλου του κελύφους ή περιβλήματος ενός κτιρίου από την υγρασία, τη ζέστη και το κρύο αλλά και το θόρυβο. Οι εταιρείες που ασχολούνταν μέχρι πρόσφατα με άλλες οικοδομικές δραστηριότητες, μεταπήδησαν κυρίως στην μόνωση κτηρίων. Το ίδιο έπραξαν και πολλοί μηχανικοί ή μηχανολόγοι.

β. Η έλλειψη ζήτησης έριξε τις τιμές σημαντικά και σε συνδυασμό με τον υψηλό ανταγωνισμό, την υψηλή φορολογία και την έλλειψη ρευστότητας,  οι περισσότερες εταιρείες βρέθηκαν και βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους. Το ίδιο συνέβη και με μεγάλες βιομηχανίες της χώρας παραγωγής μονωτικών προϊόντων που βρέθηκαν απότομα σε δεινή μείωση του τζίρου τους, κυρίως λόγω της τεράστιας μείωσης των εγχώριων παραγγελιών.Monosi_tx31_6

γ. Τα παραπάνω οδήγησαν σε σημαντική μείωση της ποιότητας εφαρμογής. Το μη έμπειρο εργατοτεχνικό προσωπικό και οι νέες εταιρείες προκάλεσαν και προκαλούν σωρεία τεχνικών σφαλμάτων. Όλα αυτά εντείνονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις πολύ λίγες χώρες στην Ευρώπη που δε διαθέτει σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, από τις οποίες θα έβγαινε εργατοτεχνικό προσωπικό με πιστοποιημένες δεξιότητες για παράδειγμα στο χώρο των μονώσεων. Επίσης μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε Κανονισμός ή Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές που να βοηθούσαν ή να παρείχαν το γνωστικό υπόβαθρο για την ίδρυση τέτοιων σχολών αλλά και για μια αξιόπιστη εφαρμογή από τους υφιστάμενους τεχνίτες του κλάδου. Ταυτόχρονα η έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών ότι υφίστανται πλέον Τεχνικές Προδιαγραφές, τις καθιστά σχεδόν άχρηστες καθώς δεν εφαρμόζονται παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις και μάλιστα πλημμελώς. Ακόμη και οι αναφορές σ’ αυτές είναι περιορισμένες. 

Ως συνέπεια…

…οι εταιρείες προχωρούν σε πλειοδοσία εγγυήσεων για τις εργασίες και τα υλικά τους. Πλειοδοσία που φτάνει τα όρια του αστείου κάποιες φορές, καθώς δίνονται ακόμη και εγγυήσεις «εφ’ όρου ζωής»-και εδώ η ερώτηση είναι τίνος- γιατί κι αυτό τις περισσότερες φορές είναι αόριστο. Φαινόμενα όπως εφαρμογή υλικών που δεν έχουν προσδόκιμο χρόνο ζωής πάνω από 5 έτη  και εταιρείες να δίνουν 25 ή και 30 χρόνια εγγύησης καλής λειτουργίας της μόνωσης είναι συνηθισμένη πρακτική και όχι η εξαίρεση στον κανόνα. Φαινόμενα όπου υλικά στεγανοποίησης ή υγρομόνωσης εμφανίζονται ότι κάνουν και θερμομόνωση είναι επίσης πολλά και μάλιστα διαφημίζονται κατά καιρούς και σε τηλεοπτικά κανάλια.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν την ιδανική συνταγή για την αποτυχία μιας μόνωσης. Ο ανταγωνισμός γίνεται στο φθηνότερο και εκεί τα προβλήματα που προκύπτουν είναι σοβαρά.  

Ο καταναλωτής συχνά γίνεται θύμα, καθώς στην τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό που αγοράζει υπολείπεται δραματικά των προσδοκιών του.ΑΡΘΡΟ 10-12-15

 

8 συμβουλές για τη μόνωση του σπιτιού σας

1. Να απευθύνεστε σε έμπειρες κατ’ αρχήν εταιρείες του κλάδου και μάλιστα με πολύχρονη παρουσία στο χώρο. Αν και η πολύχρονη εμπειρία δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα που σας προτείνουμε αποτελεί μία σχετική δικλείδα ασφαλείας. Αποφύγετε τους ελεύθερους μαστόρους που «γνωρίζουν» ή κάνουν μονώσεις. Κάτι δεν πάει καλά στις περισσότερες των περιπτώσεων. Καθώς ούτε χαμηλές προμήθειες έχουν σε σχέση με τις εταιρείες, ούτε κατάλληλο-έμπειρο βοηθητικό προσωπικό (αφού για να διατηρούν τέτοιο απαιτείται να έχουν συστήσει εταιρεία) αλλά και εσείς δεν έχετε δυνατότητα να ζητήσετε αποκαταστάσεις όταν κάτι δεν πάει καλά.

2. Όταν απευθύνεστε σε κάποια εταιρεία πρέπει να ζητάτε την επίσκεψη τεχνικού στο έργο. Υπάρχουν παράμετροι και ιδιαιτερότητες σε κάθε έργο  που αν δε ληφθούν υπόψη μπορεί να οδηγήσουν σε αστοχία ακόμη και το πιο καλό υλικό αλλά και την πιο καλή εφαρμογή. Η καταγραφή συνεπώς των ευπαθών σημείων αλλά και κατά πόσο ο τεχνικός είναι σε θέση να τα εντοπίζει είναι αναγκαία προϋπόθεση.

3. Ο τεχνικός που θα συζητήσετε το τι ακριβώς θέλετε να μονώσετε, πρέπει να έχει υψηλή τεχνική κατάρτιση και ει δυνατόν να μιλάει με προδιαγραφές και όχι με βεβαιώσεις του τύπου «αυτό πρέπει να γίνει».

4. Η τεχνική κατάρτιση του τεχνικού αναγνωρίζεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει το τεχνικό ζήτημα. Όσο πιο συνθετική είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος και όσο πιο βαθιά κατανόηση και αιτιολόγησή του επιδεικνύει, τόσο πιο κοντά στην επιλογή μιας ορθής τεχνικά λύσης και εφαρμογής βρίσκεστε. Γι’ αυτό να ρωτάτε όσα περισσότερα «γιατί» μπορείτε. Αν οι απαντήσεις που λαμβάνετε είναι σίγουρες, εμφανίζουν βάθος γνώσεων και συνθετική αντίληψη των κατασκευών, μπορείτε να είστε πιο ήσυχος ως καταναλωτής.

5. Μην παίρνετε αποφάσεις για τεχνικά ζητήματα με βάση το χαμηλότερο κόστος. Αυτό συνήθως γυρίζει ως μπούμερανγκ στην τσέπη σας και μάλιστα πολύ σύντομα. Επιλέξτε αυτό που θεωρείτε καλύτερο και δείτε αν μπορείτε να επιτύχετε κάποιες καλύτερες τιμές.

6. Ζητείστε αναλυτική προσφορά και ενημερωθείτε από το διαδίκτυο για τις χρήσεις και τον τρόπο εφαρμογής του κάθε υλικού. Αυτή την έρευνα μέσω διαδικτύου για τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου μπορείτε και γενικότερα να την έχετε κάνει πριν την συλλογή τεχνικών λύσεων-προσφορών. Αλλά μην κάνετε το λάθος να πάρετε κάποια τιμή για μία τεχνική λύση και αυτή προσπαθήσετε να την επιβάλλετε σε κάποια άλλη εταιρεία. Αν τη γνώριζε ή την πίστευε θα σας την έλεγε, και στις περισσότερες περιπτώσεις οι λεπτομέρειες σε μία μόνωση είναι που κάνουν τη διαφορά. Όπως επίσης μην πάρετε κάποια προσφορά και τη δείξετε σε άλλη εταιρεία. Είναι σίγουρο πως θα πάρετε χαμηλότερη τιμή αλλά και σχεδόν το ίδιο σίγουρο ότι θα πάρετε χαμηλότερης ποιότητας εργασία.

7. Αν έχετε λάβει δύο ή περισσότερες προσφορές και δυσκολεύεστε να επιλέξετε αλλά δεν γνωρίζετε πώς, ένα ακόμη καλό κριτήριο επιλογής είναι το κατά πόσο η κάθε εταιρεία έχει συστηματοποιήσει την εμπειρία της και αυτό που προτείνει. Πολλές φορές μια επίσκεψη στο site της μπορεί να σας αποκαλύψει τεχνική ένδεια ή αντιθέτως υψηλή τεχνογνωσία.

8. Τέλος, ζητήστε πιστοποιήσεις που αποδεικνύουν τις αντίστοιχες δεξιότητες, για παράδειγμα εκπαίδευση μέσω εξειδικευμένων σεμιναρίων ή πιστοποιήσεις κατά DIN ή ISO.Monosi_tx31_4

 

Άρθρο του κ. Γιώργου Μαυρουλέα, Υπεύθυνο Επιστημονικού Τμήματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εταιρειών Μόνωσης

 

Πηγή: 4green.gr

Το πιο βιώσιμο κτίριο του κόσμου είναι πραγματικότητα!

Το Κέντρο για τα Βιώσιμα Τοπία (Center for Sustainable Landscapes – CSL) στο Phipps Conservatory and Botanical Gardensκαι στο Pittsburgh της Pennsylvania έγινε το πρώτο κτίριο στον κόσμο που έλαβε τα τέσσερα υψηλότερα πρότυπα αειφόρου κτιρίου.

Η εγκατάσταση μόλις πρόσθεσε την πιστοποίηση «Living Building Challenge» στον κατάλογο των διακρίσεών της, πιστοποίηση που θεωρείται το πιο αυστηρό μέτρο αειφορίας. Κρίνει, δηλαδή, τα κτίρια με βάση κριτήρια σε επτά διαφορετικές κατηγορίες, τον τόπο, το νερό, την ενέργεια, την υγεία και την ευτυχία, τα υλικά, την ισότητα και την ομορφιά. Το CSL αρχικά πέτυχε την πιστοποίηση Living Building Challenge Net Zero Energy Building τον Φεβρουάριο του 2014, με την πλήρη πιστοποίηση να έρχεται τον Μάρτιο του 2015, έπειτα από κάποια πρόσθετα μέτρα βιωσιμότητας του νερού που τέθηκαν σε εφαρμογή. Για την πλήρη πιστοποίηση, τα κτίρια πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν απόλυτα μηδενική κατανάλωση ενέργειας και χρήση νερού κατά τη διάρκεια ενός έτους.phipps-center-for-sustainable-landscapes


Εκτός από την πιστοποίηση του Living Building Challenge, το CSL ήταν το πρώτο κτίριο σε όλο τον κόσμο για την πιστοποίηση κτιρίων WELL Building Platinum, την υψηλότερη βαθμολογία που χορηγείται από το Διεθνές Ινστιτούτο WELL Building , το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας μέσω του δομημένου περιβάλλοντος. 

 

Το κτίριο είναι επίσης η πρώτη και μοναδική Four Stars Sustainable SITES Πρωτοβουλία για έργα τοπίων και είναι πιστοποιημένο με LEED Platinum. Το CSL βρίσκεται πάνω από μια πρώην βιομηχανική έκταση που έχει ανακαινιστεί σε ένα καταπράσινο τοπίο με ενδημικά φυτά και πράσινη στέγη. Ο σχεδιασμός του βασίζεται σε ό, τι το Phipps αποκαλεί προσέγγιση «outside-in, passive-first». Το κτίριο είναι προσανατολισμένο έτσι ώστε να μεγιστοποιεί την έκθεσή του στον ήλιο και χρησιμοποιεί μια ποικιλία από μεθόδους θέρμανσης και ψύξης, εκ των οποίων μία είναι και η Μονάδα Ανάκτησης Ενέργειας στην οροφή που βοηθά στη θέρμανση, την ψύξη, τον αερισμό και την αφύγρανση.


phipps-center-for-sustainable-landscapes-0Το κέλυφος του κτιρίου έχει σχεδιαστεί για την ελαχιστοποίηση των απωλειών θερμότητας και των ηλιακών ψυκτικών φορτίων, ενώ μεγιστοποιεί την ποσότητα του φυσικού φωτός στο εσωτερικό. Τοίχοι υψηλής απόδοσης και μόνωση της οροφής έχει επίσης χρησιμοποιηθεί, μαζί με τα παράθυρα χαμηλής εκπομπής που παρέχουν ηλιακό και θερμικό έλεγχο. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2012.
Το βίντεο που ακολουθεί προσφέρει μια εισαγωγή για το σχεδιασμό και την κατασκευή του CSL.

 

Πηγή: 4green.gr

 

Πράσινες ταράτσες και «ζωντανοί» τοίχοι

Οι μελέτες και οι αριθμοί που αφορούν στα οικολογικά και οικονομικά οφέλη που μας προσφέρουν οι πράσινες ταράτσες και οι «ζωντανοί» τοίχοι, πληθαίνουν με γρήγορους ρυθμούς.

Η πράσινη ταράτσα, μειώνει τις ανάγκες για κλιματισμό ενός κτιρίου τους καλοκαιρινούς μήνες, ανάλογα με τα επιμέρους χαρακτηριστικά του, από 50 έως 90%. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της στέγης ενός κτιρίου με πράσινη στέγη δεν ξεπερνά τους 25-30 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και το καλοκαίρι, ενώ η αντίστοιχη ενός συμβατικού κτιρίου, μπορεί να φτάσει τους 75 βαθμούς. Στο Λονδίνο και τη Σαγκάη, μόνο μέσα στο έτος 2008, φυτεύτηκαν 100.000m² πράσινων στεγών. Στη Γαλλία, φυτεύονται κάθε χρόνο 1.000.000m² ετησίως, ενώ στη Γερμανία 11.000.000! Οι αριθμοί καταδεικνύουν εμφανώς τις τεράστιες επενδύσεις  που γίνονται πλέον στην πράσινη ανάπτυξη και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Musee du Quai Branly, Παρίσι, από τον Patrick Βlanc, τον “εφευρέτη” του πράσινου “ζωντανού” τοίχου.

Τα οικονομικά οφέλη της οικοστέγης 
• Μείωση της απώλειας θερμότητας τους χειμερινούς μήνες
• Μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης έως 50%
• Μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της στέγης έως 45-50ο
• Μείωση των εργασιών συντήρησης του κτιρίου
• Άμεση απόδοση της επένδυσης
• Αύξηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου
• Διπλασιασμός της  διάρκειας  ζωής της θερμομόνωσης της στέγης από τα 30 χρόνια, με συμβατική μόνωση, στα 60 χρόνια

Φυτεμένα Δώματα
Ως Φυτεμένο Δώμα, ή αλλιώς φυτεμένη στέγη, πράσινη στέγη, οροφόκηπος και greenroof, ορίζεται το σύνολο ή τμήμα της επιφάνειας δώματος, στέγης, εξώστη κτλ, όπου πραγματοποιούνται παρεμβάσεις για την εγκατάσταση βλάστησης. Το φυτεμένο δώμα αποτελείται από πολλά στρώματα εξειδικευμένων  υλικών, τα οποία είναι σε γενικές γραμμές, η βάση της εγκατάστασης, το δίκτυο αποστράγγισης, το υπόστρωμα και η βλάστηση. Διακρίνονται τρεις τύποι φυτεμένης στέγης, ο εκτατικός ο εντατικός και ο ημιεντατικός.
• Εκτατικός: Αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη εφαρμογή για ελληνικά κτίρια σε σχέση με τους άλλους τύπους καθώς συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα αναλογικά με τις κλιματολογικές συνθήκες, το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης. Το βάθος του υποστρώματος ανέρχεται μόλις σε 2-15cm, το οικολογικό όφελος είναι υψηλό, η βλάστηση που υποστηρίζει είναι κυρίως ποώδης, ενώ χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και συντήρηση.
• Εντατικός: Ο εντατικός τύπος συνίσταται στη δημιουργία ενός ολόκληρου κήπου στην ταράτσα ενός κτιρίου. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, όμως το κόστος του είναι αρκετά αυξημένο, καθώς για την κατασκευή του απαιτείται ειδική στατική μελέτη (το βάρος του ανέρχεται στα 150-800kg/m²), χρειάζεται υπόστρωμα μεγάλου βάθους (0.15–1.5m) και έχει υψηλό κόστος συντήρησης. Επίσης, χρειάζεται πολύς χρόνος για την απόσβεση της  επένδυσης. Παρ? όλα αυτά, η τελική του μορφή αποτελεί μια φυσική όαση στο αστικό τοπίο, καθώς τοποθετούνται δέντρα, μονοπάτια, στοιχεία νερού και συστήματα σκίασης  κτλ
• Ημιεντατικός: Ο τύπος  αυτός συνδυάζει στοιχεία και από τους δύο παραπάνω τύπους, ενώ σ? αυτήν την κατηγορία ενδείκνυται περισσότερο, για τα ελληνικά δεδομένα, ο ημιεντατικός που τείνει προς τον εκτατικό τύπο. Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτηση πράσινης στέγης είναι κυρίως η στατική ικανότητα του κτιρίου να συγκρατήσει το βάρος της κατασκευής. Κατά τα άλλα, είναι μια ασφαλής και πολύ ωφέλιμη εφαρμογή για όλους τους τύπους των κτιρίων.

Patrick Blanc, Astralia - Cité de l’Espace, Τουλούζ.Επιλογή βλάστησης
Το είδος της βλάστησης που θα επιλεγεί για κάθε φυτεμένη ταράτσα εξαρτάται από το βάθος του υποστρώματος που μπορεί να αντέξει το κτίριο, ο τρόπος κατασκευής του δώματος / στέγης, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και το όριο του κόστους κατασκευής. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν υπ? όψιν, το επιθυμητό λειτουργικό και ενεργειακό αποτέλεσμα, αλλά και η αισθητική αντίληψη του εκάστοτε  ενδιαφερόμενου. Ενδεικτικά, μπορούν να φυτευτούν διαφόρων ειδών άνθη, αρωματικά φυτά, βότανα, μεσογειακά φυτά εδαφοκάλυψης και χλοοτάπητας.

Τα οικολογικά οφέλη της οικοστέγης
• Αύξηση του ποσοστού της βλάστησης στο αστικό τοπίο και δημιουργία φυσικού περιβάλλοντος για την αστική χλωρίδα και πανίδα
• Μείωση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας
• Βελτίωση της ποιότητας του αέρα, μέσω της απορρόφησης των αιωρούμενων σωματιδίων
• Εμπλουτισμός της ατμόσφαιρας με οξυγόνο, μέσω της φωτοσύνθεσης
• Κατάργηση του φαινομένου των «θερμικών νησίδων»
• Προστασία από την υπερχείλιση των υδάτων στις καταιγίδες
• Προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία
• Πυροπροστασία
• Ηχομόνωση

• Μείωση της ποσότητας των υδάτων που απορρέει στο σύστημα των αποχετευτικών αγωγών

Πράσινοι «ζωντανοί» τοίχοι
Αν η ιδέα ενός πράσινου τοίχου σας φαίνεται καινούρια, θυμηθείτε τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας, οι οποίοι έμειναν στην ιστορία ως ένα τεχνολογικό επίτευγμα και ένα αισθητικό θαύμα. Η ιδέα των κρεμαστών κήπων εφαρμόστηκε και από άλλους λαούς, όπως είναι οι Βίκινγκς, ενώ οι στέγες με το πατημένο χώμα που χρησιμοποιούνταν στα νησιώτικα παραδοσιακά κτίσματα στην περιφέρεια της Μεσογείου, εξυπηρετούν την ίδια λογική. Στη σύγχρονη εποχή, ο Γάλλος βοτανολόγος και ερευνητής Πάτρικ Μπλανκ, θεωρείται ο «εφευρέτης» του πράσινου «ζωντανού» τοίχου. Οι συνεργασίες του με πληθώρα ιδιωτικών και δημοσίων φορέων όπως μουσεία, σχολεία, αεροδρόμια, δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα κ.α., καθώς και οι μεγάλης έκτασης και υψηλής αισθητικής αξίας εφαρμογές του, καθιστούν τους πράσινους τοίχους ένα μεγάλο επίτευγμα στο τομέα των κτιριακών κατασκευών και της οικολογικής διακόσμησης. Οι πράσινοι τοίχοι παρουσιάζουν τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα των φυτεμένων δωμάτων, ενώ επιπρόσθετα, προσφέρουν οπτική απομόνωση, μπορούν να κοστίσουν λιγότερο και δεν απαιτούν πολύ χώρο, συντήρηση και περιποίηση.

Πράσινος τοίχος που έφτιαξαν οι μαθητές στο Discovery High School του ΜανχάτανΚατηγορίες Με την εγκατάσταση πράσινης ταράτσας επιτυγχάνεται η μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της στέγης έως 45-50 βαθμούς και η αύξηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Διακρίνονται δύο ειδών εφαρμογές: οι πράσινες προσόψεις και οι «ζωντανοί» τοίχοι. Οι πράσινες προσόψεις αποτελούνται κυρίως από αναρριχώμενα φυτά, τα οποία μεγαλώνουν απευθείας πάνω στο κτίριο ή σε ειδικές κατασκευές, μια εικόνα που συναντάται συχνά στην Ελλάδα. Οι «ζωντανοί» τοίχοι είναι μια κατασκευή που αποτελείται από σειρές κυψελών, μέσα στις οποίες τοποθετούνται τα φυτά και είναι κατάλληλες, τόσο για εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους. Ο αριθμός των κυψελών εξαρτάται από το μέγεθός τους και την επιφάνεια που καλύπτουν, ενώ αλλάζονται όταν φθείρονται ή όταν έχουν καλύψει το μέγιστο του χρόνου ζωής τους. Συνήθως χρησιμοποιούνται κυψέλες διαστάσεων μήκους 1m, πλάτους 0.5m, βάθους 0.12m. και βάρους 88kg/ m², οι οποίες στηρίζονται σε ειδικό πλαίσιο και μέσα τους τοποθετούνται σειρές διαφόρων φυτών.

Μόλις 1,5 τετραγωνικό μέτρο φυτεμένης στέγης παράγει αρκετό οξυγόνο για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε καθαρό αέρα;Ξέρατε οτι…

Η βλάστηση
Οι φυτικοί τοίχοι είναι έτσι διαμορφωμένοι, ώστε να διατηρούν την ισορροπία μεταξύ νερού και αέρα στο υπόστρωμα, κάτι που κάνει ιδανικές τις συνθήκες για την ανάπτυξη των φυτών και τους επιτρέπει να αναπτύσσονται, τόσο οριζόντια, όσο και κάθετα, καλύπτοντας έτσι όλη την επιφάνεια των κυψελών. Παρ? όλα αυτά, το βάρος των φυτών εξαρτάται από το είδος και την ηλικία τους, αλλά όταν τα φυτά αναπτυχθούν πλήρως δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν  τα 12kg ανά m² για φυτά όπως το γρασίδι και τα 24kg ανά m² για τα υπόλοιπα. Τα είδη των φυτών που ευδοκιμούν στους φυτικούς τοίχους είναι πάρα πολλά, αλλά κυρίως είναι εδαφοκαλυπτικά, λόγω της γρήγορης εξάπλωσης τους πάνω στις επιφάνειες. Επιλέγονται ύστερα από ειδική μελέτη και ποικίλουν από γρασίδι, μέχρι θάμνους χαμηλής ανάπτυξης και άγρια ανθοφόρα φυτά. Καθώς μεταβάλλουν, είτε το χρώμα του φυλλώματος τους είτε τα άνθη τους σε σχέση με την περίοδο του χρόνου, αποτελούν ένα φυσικά μεταβαλλόμενο καμβά φυσικής αισθητικής στο αστικό περιβάλλον.

Είναι εδαφοκαλυπτικά, λόγω της γρήγορης εξάπλωσης τους πάνω στις επιφάνειες και επιλέγονται ύστερα από ειδική μελέτη.

 

Τα Οφέλη
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, εκτός από την οικολογική μας συνείδηση στην εγκατάσταση πράσινων ταρατσών και τοίχων μας οδηγεί και η τσέπη μας. Όλα τα επί μέρους οφέλη, αποδίδουν χρηματικά ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εφαρμογής και του κτιρίου, π.χ. τις απώλειες ενέργειας του κτίσματος, το ποσοστό της επιφάνειας της ταράτσας που έχει φυτευτεί, τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες κ.τ.λ. Εκτός των οικονομικών, τα οικολογικά οφέλη είναι εξίσου ιδιαίτερα αξιόλογα.

 

Πηγή: 4green.gr

Ηλιακός 3D εκτυπωτής μετατρέπει θαλάσσια απορρίμματα σε έπιπλα!

“Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, σε θάλασσες και ακτές”, έλεγε ο Πέτρος ο Πελεκάνος. Επειδή όμως δεν τον ακούσαμε κι οι ωκεανοί μας είναι γεμάτοι από πλαστικά απορρίμματα, ήρθε ένας 3D εκτυπωτής να σώσει την κατάσταση!

Ούτε από μηχανής Θεός, ούτε από Θεού μηχανή. Για την ακρίβεια, μια μηχανή από τον Alexander Groves και την Azusa Murakami που έχουν βαλθεί να συμβάλλουν στην καθαριότητα των ωκεανών!976d2f246819d55195711b43c88624f4_original

Λόγω της τεράστιας μόλυνσης, στους απέραντους ωκεανούς του πλανήτη μας έχουν δημιουργηθεί μεγάλες και μικρές νησίδες απορριμμάτων. Μια από τις μεγαλύτερες, η Great Pacific garbage patch, έχει περίπου την έκταση της …Τουρκίας! Η κηλίδα απορριμάτων βρίσκεται στο Βόρειο Ειρηνικό και αποτελείται κυρίως από πλαστικά σκουπίδια, μικρο-σωματίδια, πετροχημικά και άλλα τραχιά ρυπογόνα υλικά. Λόγω του όγκου της έχει επανειλημμένα κερδίσει την προσοχή οικολόγων και ερευνητών, και προφανώς των προαναφερθέντων δημιουργών.photo-original

Σε μια προσπάθεια καθαρισμού αυτού του γιγάντιου χάους, το Studio Swine των Groves και Murakami είχε μια λαμπρή ιδέα: το σχεδιασμό ενός ηλιακά τροφοδοτούμενου 3D εκτυπωτή που χρησιμοποιεί πλαστικά σκουπίδια για να εκτυπώσει …έπιπλα!

Solar-powered-3D-printer 1

Ο Alex και η Azusa ξεκίνησαν από την Κορνουάλη, μαζεύοντας πλαστικά απορρίμματα από τις ακτές και κατασκευάζοντας στη συνέχεια ένα δικό τους μηχάνημα για να τεμαχίζουν τα σκουπίδια. Το υλικό που προέκυψε, αποτέλεσε την ουσία που χρησιμοποιεί ο 3D εκτυπωτής για να εκτυπώσει το πρώτο τους σχέδιο, μια καρέκλα με τρία πόδια, την Sea Chair. Η επόμενη αποστολή τους περίμενε στην ανοιχτή θάλασσα, όπου βγήκαν με αλιευτικό σκάφος και συνέλλεξαν με δίχτυα όσα περισσότερα πλαστικά σκουπίδια μπορούσαν. Εν τέλει, μέσα από τις εμπειρίες και τη συνεργασία τους με ειδικό μηχανικό, κατάφεραν να φτιάξουν τον ηλιακά τροφοδοτούμενο 3D εκτυπωτή, που μπορεί να μετακινηθεί και να δουλέψει οπουδήποτε!

 

 

Solar-powered-3D-printer 2

Ο Alex και η Azusa κατάφεραν στις αρχές του Οκτώβρη να κερδίσουν χρηματοδότηση από το Kickstarter, με αποτέλεσμα να ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή σε μια από τις μεγαλύτερες πηγές ανακυκλώσιμων πλαστικών στον κόσμο. Μέσο τους είναι το Sea Dragon, ένα ιστιοφόρο σκάφος από ατσάλι, εξοπλισμένο με εργαστήριο, μικροσκόπια και δίχτυα τράτας για συλλογή πλαστικών σκουπιδιών. Το Sea Dragonέχει μήκος 22 μέτρα και έχει ήδη βγει για εξερεύνηση στο Βόρειο Ατλαντικό.

Πηγή: 4green.gr

Τα 10 καλύτερα βιώσιμα σπίτια του κόσμου!

Το κόστος ενός σπιτιού μπορεί να μετρηθεί σε χρήματα, αλλά η κατασκευή και η λειτουργία ενός σπιτιού σε σχέση με το περιβάλλον, μπορούν να έχουν κόστος που δύσκολα μετριέται.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν τρόπους να ελαχιστοποιήσουν τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσο και την οικονομική δαπάνη, εξοπλίζοντας τα σπίτια τους με τη βιώσιμη τεχνολογία, με αποτέλεσμα η άνθιση της βιώσιμη ανάπτυξη να αποτελεί πλέον κινητήρια δύναμη στα νέα επίπεδα της αρχιτεκτονικής καινοτομίας. Με βάση αυτό το Gizmag καταλήγει σε δέκα αξιοσημείωτα βιώσιμα σπίτια.

Ο όρος «βιωσιμότητα» είναι περιορισμένος στις μέρες μας, υπάρχει όμως κάτι παραπάνω από την προσθήκη ορισμένων ηλιακών συλλεκτών στη στέγη ενός μη βιώσιμου κτιρίου. Η αληθινή βιωσιμότητα αποτελείται από πολλές πλευρές: από οικοδομικά υλικά κατασκευασμένα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που διεκδικούν τα πρωτεία στην αποτελεσματικότητα και την αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο. Πιστεύουμε ότι στις παρακάτω επιλογές συναντιούνται πολλά από τα κριτήρια αυτά.
waste house
    Waste House
Το Waste House είναι ένα βιώσιμο σχέδιο κατασκευής εγκατεστημμένο στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως υποδηλώνει το όνομάτου, το πρωτότυπο αυτό σπίτι είναι χτισμένο σχεδόν αποκλειστικά από απόβλητα. Περίπου το 90% των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του Waste House προέρχονται από απόβλητα νοικοκυριών και άλλων κατασκευών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 20.000 οδοντόβουρτσες, 4.000 θήκες DVD, 2.000 δισκέτες, και 2.000 μεταχειρισμένα χαλιά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να «ντύσουν» την πρόσοψη του σπιτιού. Παρόλο που κανείς δεν ζει πραγματικά σε αυτό προς το παρόν, το κτίριο είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα και αποδεικνύει την φιλοσοφία του διοργανωτή ότι "δεν υπάρχουν απόβλητα, αλλά πράγματα σε λάθος μέρος".s house
 
                                                                                                               S House                                                             

    Οι βιετναμέζοι αρχιτέκτονες Vo Trong Nghia έχουν κάνει κάποια βήματα μπροστά στο θέμα της παροχής πρακτικών, βιώσιμων, και το σημαντικότερο, φθηνών σπιτιών. Το αποτέλεσμα είναι το S House, μια κατοικία 4.000 δολαρίων που κατασκευάστηκε με τη χρήση τοπικών, εύκολων στη συγκέντρωση υλικών, όπως φύλλα φοίνικα και μπαμπού. Το εσωτερικό του S House είναι υποτυπώδες και μετρά μόλις 30 τ.μ., με ένα μεγάλο εσωτερικό χώρο. Το κτίριο είναι προκατασκευασμένο και μπορεί να αποσυναρμολογηθεί σε πολλά μικρά κομμάτια για εύκολη μεταφορά από τους ντόπιους τεχνίτες. Οι αρχιτέκτονες Vo Trong Nghia εξακολουθούν να εργάζονται για το σχεδιασμό του S House αλλά το τελικό σχέδιο είναι να τον εντάξουν στην μεγάλη αγορά.

 

fall house
               
         
                     
                                 Fall House

        Η αρχιτεκτονική εταιρεία Fougeron του Σαν Φρανσίσκο πρόσφατα σχεδίασε και κατασκεύασε ένα ιδιαίτερα όμορφο σπίτι πολυτελείας που εγγυάται ότι θα κάνει τους γείτονες να σκεφτούν «πράσινα». Βρίσκεται στην ακτή Big Sur της Καλιφόρνιας, και έχει χάλκινη πρόσοψη που θα αφομοιωθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς έρχεται σε επαφή με τον αέρα της θάλασσας. Ο χαλκός έχει επίσης σχεδιαστεί για να προσφέρει ένα βαθμό πυροπροστασίας. Εκτός από την αξιοζήλευτη εμφάνιση και τη θέα του, το διώροφο Fall House διαθέτει ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα και ανοικτό σχεδιασμό που ενθαρρύνει τον φυσικό εξαερισμό, αφού με το άνοιγμα των παραθύρων αυτόματα μειώνεται η ανάγκη για κλιματισμό. Ένα σύστημα ανακύκλωσης του γκρι νερού είναι επίσης εγκατεστημένο.

 

zeb pilot house
 
     ZEB Pilot House
  Το ZEB Pilot House, της διεθνούς αρχιτεκτονικής μάρκας Snøhetta είναι ένα αξιόλογο πειραματικό σπίτι που λέγεται ότι μπορεί να κάνει το εξής αξιοσημείωτο: χάρη στην απίστευτη απόδοση και στους άφθονους ηλιακούς συλλέκτες, λέγεται ότι μπορεί να παράγει σχεδόν τρεις φορές το ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται – αφήνοντας αρκετό πλεόνασμα και για τη φόρτιση ενός EV, για παράδειγμα. Για να επιτύχει την απόδοση αυτή, το Zeb Pilot House διαθέτει τον παροιμιώδη νεροχύτη κουζίνας βιώσιμης τεχνολογίας, μια μεγάλη φωτοβολταϊκή συστοιχία, σύστημα συλλογής βρόχινου νερού, ηλιακούς συλλέκτες, καθώς και ένα αποτελεσματικό εναλλάκτη θερμότητας. Δεν είναι κακό ότι το σπίτι είναι επίσης πολύ όμορφο. Οι επιδόσεις του ZEB Pilot House είναι επί του παρόντος υπό παρακολούθηση για να διαπιστωθεί ότι οι ισχυρισμοί της   ενεργειακής απόδοσης είναι δικαιολογημένοι.
pop-up house
 
     Pop-Up House
Ανεξάρτητα από το είδος του σπιτιού που ζείτε, οι πιθανότητες, η κατασκευή του να διήρκησε περισσότερο από ότι για να χτιστεί το Pop-Up House από το
γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Multipod, και μια ομάδα των κατασκευαστών σε μόλις τέσσερις ημέρες με εργαλεία μόλις ένα κατσαβίδι, είναι ελάχιστες. Η εταιρεία παρομοιάζει τη διαδικασία κατασκευής για την οικοδόμηση με Lego. Το Pop-Up House είναι ένα πρωτότυπο προκατασκευασμένο σπίτι που η Multipod έχει ως στόχο να φέρει στην αγορά για περίπου € 30.000. Χάρη στην εξαιρετική μόνωση και στη σχεδόν αεροστεγή κατασκευή, δεν απαιτείται θέρμανση για το σπίτι της νότιας Γαλλίας που συναντά το πολύ ενεργειακό πρότυπο του παθητικού κτιρίου.
 
tighthouse                                                                                                             Tighthouse
Φέρεται να είναι το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό σπίτι στη Νέα Υόρκη και το Tighthouse αντιπροσωπεύει μια εντυπωσιακή ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση ενός υπάρχοντος σπιτιού πάνω από εκατό ετών. Το αρχιτεκτονικό γραφείο σχεδιασμού Fabrica718 πρόσθεσε μια νέα πρόσοψη, μια βεράντα στον τελευταίο όροφο, και ένα στούντιο τέχνης για το σπίτι. Έχει εγκατασταθεί βιώσιμη τεχνολογία που περιλαμβάνει δύο ηλιακούς συλλέκτες για ζεστό νερό χρήσης, και φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία μειώνουν τις απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο. Δεδομένου ότι το σπίτι είναι σχεδόν αεροστεγές, ένα εξαιρετικά αποδοτικό σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας (HRV) παρέχει πάντα άφθονο φρέσκο αέρα.
    blooming bamboo
    Blooming Bamboo
Όπως οι αρχιτέκτονες Vo Trong Nghia, η βιετναμέζικη εταιρεία H & P Architects επίσης παρήγαγε ένα πρωτότυπο σπίτι που τελικά θα μπει στη μαζική παραγωγή και θα πωλείται σε άτομα χαμηλού εισοδήματος στο Βιετνάμ. Ωστόσο, αυτό το συγκεκριμένο σπίτι είναι επίσης προστατευμένο και από τις πλημμύρες. Το σπίτι Blooming Bamboo στέκεται σε ξυλοπόδαρα και είναι σχεδιασμένο ώστε να αντέχει τις πλημμύρες έως 1,5 m σε βάθος, αν και οι αρχιτέκτονες της H & P ελπίζουν να αυξήσουν αυτό το βάθος σε 3 m. Το 44 τ.μ. σπίτι είναι χτισμένο γύρω από ένα κεντρικό πλαίσιο κατασκευασμένο από μπαμπού, επενδυμένο με τοπικά υλικά, όπως μπαμπού, ινοσανίδες και φύλλα καρύδας. Τα σπίτια αυτά αναμένεται να κατασκευάζονται με κόστος μόλις 2.500 δολάρια.    slip house
     Slip House

  Το Slip House, από τον αρχιτέκτονα Carl Turner, αποτελεί πρότυπο για οικονομικά προσιτά, βιώσιμα οικογενειακά σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατασκευασμένο μεταξύ μιας σειράς από μεζονέτες στο Λονδίνο, η κατοικία βρίσκεται σε μια εγκαταλελειμμένη περιοχή, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για βιομηχανικούς ή εμπορικούς σκοπούς. Η ασυνήθιστη μορφή του αποτελείται από τρία ορθογώνια σχήματα. Το Slip House διαθέτει μια δεξαμενή συλλογής βρόχινου νερού, ηλιακά πάνελ, μηχανικό εξαερισμό, τριπλά τζάμια και ένα υψηλό επίπεδο μόνωσης – τα οποία εξοικονομούν έως και 1.092,73 κιλά CO2 ανά έτος, σύμφωνα με τους σχεδιαστές. Ο Carl Turner χρησιμοποιεί το σπίτι ως πρότυπο για τις έρευνές του, ελπίζοντας ότι θα βελτιώσει τις ιδέες του για την παραγωγή προσιτών και βιώσιμων οικογενειακών σπιτιών.

 

  
Illawarra Flame  Illawarra Flame
Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Wollongong της Αυστραλίας πήραν ένα τυπικό αυστραλιανό σπίτι «fibro» και το μετασκεύασαν σε σπίτι με βιώσιμη
τεχνολογία για να μετατρέψει το διάσημο ενεργοβόρο σπίτι σε ένα σπίτι μηδενικών αναγκών ενέργειας. Το έργο «Illawarra Flame» περιλαμβάνει μια μακρά διαδικασία ανακαίνισης, όπως η μετατροπή ενός υπνοδωματίου σε σαλόνι, καθώς και εγκατάσταση προκατασκευασμένων λοβό που περιέχουν ανέσεις, όπως πλυντήριο και μπάνιο. Οι βιώσιμες προσθήκες περιλαμβάνουν ένα σύστημα στέγης 9,4-KW με βάση το ηλιακό πάνελ, συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων και ανακύκλωσης γκρίζου νερού, ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό LED, ένα σύστημα διαχείρισης του κτιρίου που προσφέρει πολύ καλό έλεγχο, καθώς και πληροφορίες σχετικά με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και την αποθηκευμένη ενέργεια.P.A.T.H.
 
  P.A.T.H.
Ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής και αρχιτέκτονας Philippe Starck πρόσφατα συνεργάστηκε με την σλοβενική εταιρεία προκατασκευασμένων σπιτιών Riko για να αναδείξει μια νέα γραμμή των high-end προκατασκευασμένων σπίτια που ονομάζεται Prefabricated Accessible Technological Homes (P.A.T.H.). Εκτός από τις πολλές μορφές και μεγέθη, τα σπίτια PATH μπορούν να υποστηρίξουν ένα εξωτερικό κέλυφος από γυαλί, συνδυασμό ξύλου και γυαλιού, ή ένα πλήρως ξύλινο κέλυφος. Η προαιρετική βιώσιμη τεχνολογία περιλαμβάνει μια στέγη που βασίζεται σε ηλιακές συστοιχίες, οροφή με ανεμογεννήτρια, καθώς και ένα σύστημα συλλογής και διήθησης βρόχινου νερού.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
πηγή: 4Green.gr

Το διαμέρισμα Nadja των Point Supreme

Ο Κωνσταντίνος Πανταζής και η Μαριάννα Ρέντζου δούλεψαν σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία ανά την Ευρώπη μέχρι να το πάρουν απόφαση και να ιδρύσουν το 2007 τη δική τους αρχιτεκτονική ομάδα. Τότε το αστέρι των Point Supreme δειλά ξεπρόβαλλε στον ουρανό του Ρότερνταμ. Επτά χρόνια αργότερα όμως και λάμπει δημιουργικά σε οικείο έδαφος. Στην Αθήνα.

 

110040-245037-nadja2Το διαμέρισμα Nadja των Point supreme έχει προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του, ενώ πριν λίγο καιρό ήρθε και η διάκριση-όνειρο κάθε αρχιτέκτονα: η εντυπωσιακή δουλειά των Point Supreme, συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό Wallpaper, την ιερή Βίβλο του design.

Τι είναι όμως αυτό που μετέτρεψε ένα τυπικό διαμέρισμα στου Παπάγου σε κάτι το τόσο φαντασμαγορικό; Για να καταλάβουμε την απρόσμενη διαφορετική ματιά των Point Supreme, πρέπει πρώτα να κάνουμε μια επίσκεψη στο σπίτι για το οποίο συζητά όλος ο αρχιτεκτονικός κόσμος.

110040-245044-nadja-5

Το διαμέρισμα Nadja ήταν κάποτε δύο ξεχωριστά διαμερίσματα. Η ανακατανομή του χώρου, ευρηματικές αρχιτεκτονικές λύσεις και μια κατακίτρινη σκάλα ήταν όλα όσα χρειάστηκαν για να ενωθούν τα «δίδυμα» όπως τα ονομάζουν διαμερίσματα, σε μια φωτεινή κατοικία 270 τ.μ. Τα δύο επίπεδα έχουν τώρα εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

 

Στο πρώτο επίπεδο συναντάμε έναν τεράστιο χώρο που διακόπτεται μόνο από ογκώδεις έπιπλα. Οι δημιουργοί τα περιγράφουν «σαν νησιά που επιπλέουν και στα οποία ρίχνουν άγκυρα κάθε φορά οι κοινωνικές δραστηριότητες της οικογένειας». Ποιητικό όσο και ουσιώδες. Στην ίδια λογική της «θάλασσας», ο συνηθισμένος διαχωρισμός των δωματίων απουσιάζει, τουλάχιστον με τον τρόπο που ξέρουμε. Τη θέση των τοίχων, δηλαδή, καταλαμβάνουν ράφια, τραπέζια, ντουλάπια, κουρτίνες και εσωτερικά χωρίσματα που οριοθετούν τα δωμάτια, χωρίς όμως να εμποδίζουν την οπτική επαφή. Έτσι, κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι «κοιτάζονται» μεταξύ τους , δημιουργώντας ένα ευέλικτο περιβάλλον, απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της οικογένειας.

110040-245038-nadja-3 (1)Στο δεύτερο επίπεδο συναντάμε μια πιο γήινη εκδοχή της πραγματικότητας. Οι κρεβατοκάμαρες σχεδιάστηκαν με βάση δύο διαφορετικούς τύπους, που λειτουργούν  συνδετικά. Με αυτό τον τρόπο, οι πιο κοινωνικοί χώροι έρχονται ως συνέχεια των ιδιωτικών. Σε αυτό τον όροφο είναι ευδιάκριτη η επιρροή από την αρχιτεκτονική των ελληνικών νησιών, που γίνεται πιο εμφανής στο μπάνιο ή στην καμάρα πάνω από το παιδικό κρεββάτι.

*πηγή eletech.gr / athensvoice.gr

Κάψε! Οικονομικά και οικολογικά

Όταν όλοι «καίγονται» για να μειώσουν τα έξοδα θέρμανσης, αυτοί που έχουν στραφεί στα προνόμια της βιομάζας απολαμβάνουν την επιλογή τους. Η βιομάζα αποτελεί απλό, οικονομικό και οικολογικό τρόπο θέρμανσης που δεν πρόκειται να εκλείψει ποτέ.

H βιομάζα που παράγεται κάθε χρόνο στον πλανήτη μας υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 172 δις τόνους ξηρού υλικού, ενώ στην Ελλάδα, τα κατ’ έτος διαθέσιμα γεωργικά και δασικά υπολείμματα ισοδυναμούν ενεργειακά με 3-4 εκατ. τόνους πετρελαίου, ενώ το δυναμικό των ενεργειακών καλλιεργειών μπορεί, με τα σημερινά δεδομένα, να ξεπεράσει άνετα εκείνο των γεωργικών και δασικών υπολειμμάτων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί ενεργειακά στο 30-40% της ποσότητας του πετρελαίου που καταναλώνεται ετησίως στη χώρα μας. Εντούτοις, με τα σημερινά δεδομένα, καλύπτεται μόλις το 3% περίπου των ενεργειακών αναγκών της με τη χρήση της διαθέσιμης βιομάζας.
Από πρόσφατη απογραφή, έχει εκτιμηθεί ότι το σύνολο της άμεσα διαθέσιμης βιομάζας στην Ελλάδα συνίσταται από 7.500.000 περίπου τόνους υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών (σιτηρών, αραβόσιτου, βαμβακιού, καπνού, ηλίανθου, κλαδοδεμάτων, κληματίδων, πυρηνόξυλου κ.ά.), καθώς και από 2.700.000 τόνους δασικών υπολειμμάτων υλοτομίας (κλάδοι, φλοιοί κ.ά.). Πέραν του ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της βιομάζας δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητο, πολλές φορές αποτελεί αιτία πολλών δυσάρεστων καταστάσεων (πυρκαγιές, δυσκολία στην εκτέλεση εργασιών, διάδοση ασθενειών κ.ά.). Αναπόφευκτα, λοιπόν, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η αξιοποίηση της βιομάζας και στον τομέα της θέρμανσης της κατοικίας αποτελεί σεβαστή πρόταση.
Πώς αξιολογούμε την ποιότητα της καύσης
Όπως όλες οι τεχνολογίες καύσης, έτσι και τα συστήματα οικιακής θέρμανσης με βιομάζα αξιολογούνται βάσει των ακόλουθων βασικών χαρακτηριστικών:
– Το βαθμό απόδοσης (%), ο οποίος ορίζεται ως ο λόγος της ωφέλιμης θερμότητας που παράγει το σύστημα καύσης προς την προσδιδόμενη από το καιόμενο καύσιμο ενέργεια (εκφρασμένη ως προς την κατώτερη θερμογόνο ικανότητα).
– Τις εκπομπές από την καύση, οι οποίες αφορούν κυρίως διάφορους αέριους ρύπους όπως το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), οξείδια του αζώτου (NOx) και του θείου (SΟx), άκαυστες οργανικές ενώσεις και σωματίδια. Βασικός στόχος κάθε συστήματος καύσης είναι η μεγιστοποίηση του βαθμού απόδοσης με παράλληλη ελαχιστοποίηση των εκπομπών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με κατάλληλο σχεδιασμό του συστήματος, σωστή επιλογή καυσίμου και κατάλληλες ρυθμίσεις κατά τη λειτουργία του, π.χ. στην παροχή του αέρα καύσης.
Η καύσιμη ύλη
Βάσει του ορισμού, η βιομάζα αποτελεί ουσιαστικά κάθε ύλη που έμμεσα ή άμεσα έχει βιολογική (οργανική) προέλευση. Σε περίπτωση που η βιομάζα χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας, μιλάμε για στερεά, υγρά και αέρια βιοκαύσιμα, ανάλογα με τη φυσική τους μορφή. Τα στερεά βιοκαύσιμα περιλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος υλικών, όπως πελέτς, καυσόξυλα, πυρηνόξυλο, κτλ. και χρησιμοποιούνται  για την παραγωγή θερμότητας στον οικιακό τομέα. Υπάρχει ένα τεράστιο πλήθος υλικών πολύ διαφορετικών ιδιοτήτων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως στερεά βιοκαύσιμα. Στην πράξη, οι μορφές των στερεών βιοκαυσίμων που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο είναι συγκεκριμένες και περιλαμβάνουν κυρίως τις ακόλουθες:
– Τα πέλετς (πελέτες) είναι μικρά κυλινδρικά σωματίδια, με τυπική διάμετρο 6 – 8 mm. Παράγονται από μια διαδικασία συμπίεσης βιομάζας. Γενικά, η παραγωγική διαδικασία των πέλετς εξασφαλίζει την ομοιομορφία του καυσίμου και χαμηλά ποσοστά υγρασίας (< 10 % κ.β.). Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των πέλετς που κυκλοφορούν στην αγορά είναι κατασκευασμένη από ξύλο και χαρακτηρίζονται από χαμηλά ποσοστά τέφρας. Είναι δυνατή και η κατασκευή πέλετς από άλλα υλικά (π.χ. άχυρο), η παραγωγή και η χρήση τους όμως στον οικιακό τομέα είναι πολύ περιορισμένη λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε τέφρα. Στην ελληνική αγορά, τα πέλετς ξύλου διακινούνται συνήθως σε συσκευασίες των 15 kg.
– Το πυρηνόξυλο είναι το ξυλώδες υπόλειμμα που προκύπτει, λόγω της απομάκρυνσης της υγρασίας και του εναπομείναντος ελαίου (πυρηνέλαιου), από την ημι-στερεά πάστα που παρέμεινε μετά την παραγωγή ελαιόλαδου στο ελαιουργείο. Το πυρηνόξυλο χαρακτηρίζεται γενικά από υψηλότερα ποσοστά τέφρας σε σχέση με τα εμπορικά στερεά βιοκαύσιμα από ξύλο ενώ, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, επιβάλλεται το περιεχόμενο έλαιο επί ξηρού να μην υπερβαίνει το 2%.
– Οι μπρικέτες είναι προϊόντα συμπίεσης βιομαζικών υλικών, συνήθως κυλινδρικής ή ορθογωνικής διατομής και πολύ μεγαλύτερου μεγέθους από τα πέλετς. Κατασκευάζονται συνήθως από ξυλώδη υλικά και χαρακτηρίζονται από χαμηλά ποσοστά υγρασίας και τέφρας.
– Τα ροκανίδια (ή θρύμματα) ξύλων (wood chips) είναι μικρά τεμάχια ξύλου, μήκους 5 – 50 mm. Η ποιότητα των θρυμμάτων βιομάζας εξαρτάται από την πρώτη ύλη και την τεχνολογία παραγωγής τους και συνήθως προέρχονται από δασικά υπολείμματα (κλαδιά, κορυφές, ολόκληρα δένδρα), υπολείμματα από πριονιστήρια κ.ά.. Δεν έχουν υποστεί συμπίεση ή κάποια διεργασία μη φυσικής ξήρανσης, γι’ αυτό έχουν συνήθως αρκετά υψηλά ποσοστά υγρασίας, που μπορεί να φτάσουν και το 50%.
Μέσα Καύσης
Τα συστήματα οικιακής θέρμανσης χαρακτηρίζονται ως:
– Κεντρικής θέρμανσης, στα οποία η ενέργεια του καυσίμου εκλύεται μέσω καύσης σε ένα λέβητα και αποδίδεται σε ένα φορέα μεταφοράς, ο οποίος μέσω του συστήματος διανομής αποδίδει τη θερμότητα αυτή σε θερμαντικά σώματα κατάλληλα τοποθετημένα για τη θέρμανση διαφορετικών χώρων.
– Τοπικής θέρμανσης, όταν η ενέργεια παράγεται και προσδίδεται στον ίδιο χώρο, χωρίς τη παρέμβαση ενός συστήματος μεταφοράς. Στα συστήματα τοπικής θέρμανσης συγκαταλέγονται τα τζάκια (απλά και ενεργειακά αερόθερμα) και οι σόμπες (απλές και αερόθερμες).
Να μην ξεχάσω να
– προτρέψω τον τεχνίτη να μετρήσει και τον ελκυσμό μετά την τοποθέτηση της καμινάδας
– καθαρίσω σωστά την καμινάδα, αφού ο ανεπαρκής καθαρισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πυρκαγιά
– ενημερωθώ για την υγρασία του ξύλου πριν την αγορά
– απομακρύνω τα κατάλοιπα από την προηγούμενη καύση (στάχτη, κάρβουνα) για να διευκολύνω την κυκλοφορία του αέρα
Πλεονεκτήματα 
+  Αποτροπή του φαινομένου του θερμοκηπίου
+  Αποφυγή της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας με το διοξείδιο του θείου (SO2)
+  Μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, από εισαγωγές καυσίμων από τρίτες χώρες
+  Εξασφάλιση εργασίας και συγκράτηση των αγροτικών πληθυσμών στις γεωργικές περιοχές
+  Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας
+  Αυτόματη τροφοδοσία καύσιμης ύλης (στις συσκευές με εγκατεστημένη αυτή τη δυνατότητα)
+  Χαμηλό κόστος καυσίμου σε σχέση με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα
Tips
–  Επιλέγετε τον χώρο εγκατάστασης ανάλογα με την ασφαλή χρήση της συσκευής, τη θέση της καμινάδας και την παροχή αέρα καύσης.
–  Τηρείτε τις συγκεκριμένες ελάχιστες αποστάσεις ή διάκενο (>1 μέτρο) από όλα τα εύφλεκτα υλικά που υπάρχουν γύρω από τις συσκευές καύσης (σόμπες, ενεργειακά τζάκια).
–  Προσέξτε στην τοποθέτηση των σωλήνων εξαγωγής καυσαερίων (μπουριά), ώστε να μη έρχονται σε επαφή με ξύλινες ή άλλες εύφλεκτες επιφάνειες.
–  Απομακρύνετε τα εύφλεκτα υλικά που υπάρχουν σε ακτίνα 40cm από την καμινάδα. Απαγορεύεται να διέρχονται καλώδια στους τοίχους ή στην οροφή σε απόσταση 60cm από όπου έχει εγκατασταθεί η συσκευή.
–  Προσέχετε ώστε κάθε καμινάδα να είναι συνδεδεμένη με μία μόνο συσκευή καύσης
–  Μην τοποθετείτε τη σόμπα πάνω σε χαλί ή κοντά σε έπιπλα ή κουρτίνες.
–  Αποθηκεύστε τα ξύλα σε σημείο που προστατεύεται από τη βροχή και αερίζεται καλά (νότια πλευρά).
–  Μην ανάβετε σύστημα εξαερισμού ταυτόχρονα με τη χρήση της συσκευής καύσης στον ίδιο χώρο.
–  Μην σβήνετε τη φωτιά με νερό, ειδικά στις μαντεμένιες συσκευές όπου το σβήσιμο με νερό μπορεί να ραγίσει ή να σπάσει το μαντέμι.
–  Εγκαταστήστε ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα στο χώρο όπου βρίσκεται η συσκευή καύσης.

*Αναδημοσίευση από το www.4green.gr

Πηγές: Οδηγός Στερεών Βιοκαυσίμων & Λεβήτων Βιομάζας για Εφαρμογές Οικιακής Θέρμανσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.), Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης-Ενέργειας (EN.E.ΕΠΙ.Θ.Ε.)